DETSKÍ PACIENTI Z PREŠOVSKÉHO KRAJA MAJÚ „FAREBNÚ NEMOCNICU“

08.06.2010 Prešov

Dlhodobo hospitalizovaní detskí pacienti Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove sa už môžu tešiť z nových izbičiek.
Spestriť život v nemocnici deťom z Jednotky intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti sa rozhodla švédska kozmetická spoločnosť Oriflame Slovakia v rámci jej dlhodobého charitatívneho projektu „Farebné nemocnice“.

Dlhodobý pobyt v nemocnici môže byť pre malých pacientov z Jednotky intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti pediatrického oddelenia FNsP v Prešove o niečo príjemnejší. V rámci dlhoročného projektu „Farebné nemocnice“ sa tentokrát spoločnosť Oriflame Slovakia rozhodla pomôcť špeciálnej jednotke pre dlhodobo ventilovaných detských pacientov. „V našej spoločnosti si uvedomujeme, že zdravie je to najdôležitejšie, čo človek má, “ hovorí Zuzana Machová, riaditeľka spoločnosti Oriflame Slovakia a dodáva, že „v rámci interného etického kódexu je podpora charitatívnych projektov jednou z hlavných priorít spoločnosti“.

Priestory, v ktorých špeciálna jednotka poskytuje starostlivosť akútne, ale aj dlhodobo ventilovaným deťom, boli pri pribúdajúcom počte pacientov nedostačujúce. Spoločnosť Oriflame Slovakia sa ich preto rozhodla pomôcť rozšíriť. Vynovené priestory sú pripravené slúžiť deťom odkázaným na dýchanie pomocou prístrojov. Na malých pacientov už čakajú dve nové detské lôžkové izby so zariadením a nábytkom vyhovujúcim nárokov na špeciálnu zdravotnú starostlivosť. Na oddelení, medzi dvoma detskými izbami, pribudla nová miestnosť pre zdravotnícky personál na zabezpečenie stálej intenzívnej starostlivosti. Súčasťou nových priestorov je aj špeciálne prispôsobená chodba pre návštevy rodičov, ktorej steny sú pomaľované veselými farebnými detskými postavičkami. Tvorcovia interiéru, architekti a klinickí psychológovia, sa rozhodli pre jemné odtiene žltej farby na stenách návštevných priestorov. Žltá podľa odborníkov pôsobí pozitívne na našu psychiku. Povzbudzuje, zahrieva, rozveseľuje a odbúrava stres, pomáha odstraňovať duševnú únavu. Svojím pozitívnym vyžarovaním pôsobí povzbudzujúco na nervovú sústavu.

Projekt prišla do Prešova podporiť aj Miška Čobejová, herečka a mamička v jednej osobe. Skúsenosti s nemocničným prostredím má najmä vďaka seriálu Ordinácia v Ružovej záhrade, kde hrá vrchnú sestru gynekologického oddelenia. Miška Čobejová sa stala tvárou projektu „Farebné nemocnice“ a na spoluprácu hovorí, „rada pomôžem, keď môžem a keď to má zmysel. A tu ten zmysel naozaj vidím. “

Symbolickým farebným odtlačkom dlane na obraz sa za účasti novinárov a zdravotného personálu JIRS otvorili nové priestory pre detičky odkázané na dýchanie pomocou prístrojov. Farebný odtlačok svojej dlane na obraze zanechali, okrem Mišky Čobejovej, predstaviteľov FNsP a riaditeľky spoločnosti Oriflame Slovakia, aj prítomní novinári a personál oddelenia.

Na Jednotke intenzívnej starostlivosti Prešovskej fakultnej nemocnice sú hospitalizované kriticky choré deti všetkých vekových kategórií, ktorým hrozí zlyhanie, zlyhávajú im alebo zlyhali niektoré zo základných životných funkcií a vyžadujú si intenzívnu a resuscitačnú starostlivosť. „Na oddelení máme dvoch dlhodobo ventilovaných pacientov. V domácej starostlivosti nám ležia ďalší“, hovorí riaditeľka FNsP Prešov MUDr. Monika Pažinková. „Som rada, že sú súkromné spoločnosti, ktoré aj v kríze pociťujú spoločenskú zodpovednosť“, dodáva pani Pažinková. Tento projekt nám pomohol oddeliť dlhodobých a urgentných pacientov. Bola to nevyhnutnosť z hľadiska režimu ich ošetrovania a nárokov na odbornú starostlivosť, “ upresňuje primár Oddelenia pediatrie MUDr. Ján Kovaľ, ktorý v závere dodáva „spoločnosti Oriflame patrí veľké ďakujem. “

Pani Gabriela je mamička malého Adriánka, jedného z dlhodobo ventilovaných pacientov, ktorý na oddelení leží už šiesty rok. Od svojich troch mesiacov je v intenzívnej starostlivosti lekárov JIRS. „Pri svojom Aďkovi trávim čo najviac času, musím však myslieť aj na to čo mám doma, manžela, staršiu dcérku a samozrejme celú domácnosť a svoju prácu. Nová izbička a vybavenie určite prispeje k lepšej starostlivosti a naše detičky sa budú cítiť lepšie, “ hovorí pani Gabriela.

Spoločnosť Oriflame Slovakia sa snaží vo všetkých krajinách, kde pôsobí, podporovať projekty, ktoré pomáhajú deťom v ťažkých životných situáciách. Podporuje World Childhood Foundation, ktorú založila švédska kráľovná Silvia. Samozrejme, inak to nie je ani na Slovensku. Priniesť farby do nemocníc – to je cieľom dlhodobého charitatívneho projektu švédskej kozmetickej spoločnosti Oriflame na Slovensku s názvom „Farebné nemocnice“.

Myšlienka zútulniť nemocničné priestory pre malých pacientov vznikla v roku 2003 a odvtedy sa spoločnosti Oriflame Slovakia podarilo zrekonštruovať priestory v piatich nemocniciach.

Titulom prvá Farebná nemocnica sa môže pýšiť aj Detská klinika A. Getlíka Nemocnice s poliklinikou sv. Cyrila a Metoda v Bratislave–Petržalke. Vymaľovali sa chodby, izby sa vyzdobili nástennými maľbami a ich vybavenie sa rozšírilo o nové stolíky a stoličky. Spoločnosť ďalej prispela k vybudovaniu samostatných sociálnych zariadení pre deti s poruchami sluchu a doplnila dojčenské oddelenie dojčenskými fľašami.

Spoločnosť Oriflame Slovakia sa rozhodla pomôcť aj Fyziatricko–rehabilitačnému oddeleniu Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach. Nemocnici darovala špeciálne polohovateľné lôžko a bioptrónovú lampu, ktoré uľahčujú proces rehabilitácie. Miestnosti, v ktorých detskí pacienti absolvujú pohybovú terapiu, prešli rekonštrukciou, ktorej hlavným cieľom bolo urobiť z detských izieb veselé a útulné prostredie. Dnes deti cvičia medzi kreslenými postavičkami, vo farebnom prostredí, obklopené skutočným detským svetom.

Z nových farebných izieb sa vďaka spoločnosti Oriflame Slovakia mohli tešiť aj pacienti na Foniatrickom oddelení Nemocnice s poliklinikou sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici v Petržalke. Oddelenie dostalo do daru lupenlaryngo-pharyngoskop, prístroj, ktorý slúži na presnú diagnostiku funkčných a organicky podmienených porúch hlasu. Rekonštrukciou prešli izby menších pacientov a podarilo sa vytvoriť útulnejšie prostredie s využitím kresieb a veselých postavičiek. Deti tak nemajú stiesňujúci pocit z nemocničných priestorov, vo farebnom prostredí sa cítia viac v detskom svete než v nemocnici.

Spoločnosť Oriflame Slovakia finančne podporila aj rozsiahlu rekonštrukciu Detského onko-hematologického oddelenia v Banskej Bystrici.

Dlhodobý charitatívny projekt „Farebné nemocnice“ má svojich maskotov, ktorých autorom je Viktor Csiba. Známy ilustrátor sa venuje kresleniu, maľbe aj komiksovej tvorbe. Jeho kreslené vtipy sú pravidelne uverejňované v časopise Markíza, Život, Brejk a mladých fanúšikov si získal ilustráciami kníh a učebníc. Pre projekt „Farebné nemocnice“ vytvoril postavičku chlapca a dievčaťa, ktorí sa už skamarátili s malými pacientmi v Bratislave, Košiciach, v Banskej Bystrici a čoskoro sa zoznámia aj s deťmi z Prešova.

Lenka Štefániková
marketingová manažérka
Oriflame Slovakia
 

Vyberte región